Samorząd Województwa Pomorskiego zaprasza na pierwszą edycję Festiwalu Smaków Regionalnych, który odbędzie się 1-2 marca 2025 r. w AMBEREXPO w Gdańsku. – To wyjątkowe wydarzenie, podczas którego zaprezentujemy bogactwo kulinarne naszego regionu, będzie doskonałą okazją do odkrycia smaków, które łączą tradycję z nowoczesnością – mówi Mieczysław Struk, Marszałek Województwa Pomorskiego dodając: – Będą pokazy gotowania, prelekcje ekspertów ds. żywienia, a także pokazy grillowania i przyrządzania steków. Nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych. Goście będą mogli skosztować różnorodnych dań przygotowywanych przez restauratorów i producentów. Wstęp na festiwal jest bezpłatny, jednak konieczne jest pobranie darmowego biletu wstępu: https://www.ebilet.pl/biznes/targi/festiwal-smakow-regionalnych?partner=miedzynarodowetargigdanskie na odwiedzających Międzynarodowe Targi Gdańskie czekać będą wyśmienite produkty od lokalnych rolników i wytwórców. Do degustacji i kupienia będą m.in.: wędliny i sery wytwarzane tradycyjną metodą, chrupiące pieczywo i wyśmienite ciasta bez konserwantów, naturalne konfitury i specjały dla wegan. Będą też pokazy live cookingu, warsztaty o zdrowej żywności, strefa gier i zabaw dla dzieci. W czasie festiwalu będzie można kupić produkty regionalne. Będą: smaczne ryby, sery, masła, szynki, kiełbasy, pieczywo i ciasta. A wszystko od lokalnych producentów, którzy dbają o wysoką jakość wyrobów. Nie zabraknie też: marynat, dżemów, soków, miodów, olei czy piwa rzemieślniczego warzonego w lokalnych browarach. Chętni skosztują świeże soki i wyśmienite mocktaile. Będą sery podpuszczkowe, chrupiące pieczywo na zakwasie oraz pyszne kiszonki. To artykuły wprost od producentów, którzy o nich opowiedzą i zaserwują. Idea festiwalu nawiązuje do hasła „z pola na stół”. Dzięki połączeniu m.in. rolników i sadowników z restauratorami, festiwal wspiera lokalnych producentów. Wydarzenie promuje także ideę zero waste, zachęcając do świadomej konsumpcji i minimalizacji odpadów, co wpisuje się w tradycję kuchni pomorskiej.