„Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” – edycja 2025

Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza czwartą edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2025.     Konkurs odbędzie się 24 maja 2025 roku na terenie Ogrodów Przelewice – Zachodniopomorskiego Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia zarejestrowane na terenie województwa zachodniopomorskiego.   Ekipy mogą zgłaszać się w dwóch kategoriach: Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jedno z trzech);Kategoria II: deser lub wypiek (jedno z dwóch).  Głównym celem Konkursu jest popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz prezentacja i promocja tradycji kulinarnych lokalnych społeczności. Zatem jeśli potrawy konkursowe będą miały udokumentowany związek z Pomorzem Zachodnim, a do ich przygotowania zostaną użyte produkty z województwa zachodniopomorskiego wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi- mogą zdobyć dodatkowe punkty.   Nagrodami w konkursie są nagrody pieniężna za zajęcie odpowiednio: Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne:a) I miejsce – 3 000,00 złb) II miejsce – 2 000,00 złc) III miejsce – 1 000,00 złd) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł Kategoria II: deser lub wypiek.a) I miejsce – 3 000,00 złb) II miejsce – 2 000,00 złc) III miejsce – 1 000,00 złd) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 8 maja 2025 roku. Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, pocztą email, złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, lub wysłanie na adres do doręczeń elektronicznych prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia – decyduje data wpływu do Urzędu. Proszę zwrócić uwagę na informacje dot. składników, opisu przygotowania oraz tradycji i pochodzenia dania.